Beleid en protocollen
Pedagogisch beleidHet pedagogisch beleid is een belangrijk document voor ouders. Hierin staat beschreven wat de pedagogische visie van Kinderopvang Papendrecht is en hoe de pedagogisch medewerkers in de dagelijkse praktijk handelen. Voorwaarde voor het pedagogisch handelen zijn de vier pedagogische basisdoelen die genoemd worden in de Wet Kinderopvang. Deze vier pedagogische opvoedingsdoelen hebben betrekking op emotionele veiligheid, sociale competentie, persoonlijke competentie en de overdracht van waarden en normen. Het pedagogisch beleid vermeldt tevens de werkwijze, de maximale omvang en de leeftijdsopbouw van de stamgroep, en bij welke (spel)activiteiten kinderen hun groepsruimte verlaten. Verder wordt beschreven hoe beroepskrachten bij hun werkzaamheden met kinderen worden ondersteund door andere volwassenen. Indien van toepassing, wordt er onderscheid gemaakt in de verschillende groepen en in dagopvang en buitenschoolse opvang. GezondheidsbeleidIn ons gezondheidsbeleid staat beschreven hoe wij de gezondheidsrisico’s van de kinderen en medewerkers willen beperken. Het tot stand brengen van gedegen en verantwoord gezondheidsmanagement binnen onze organisatie moet er voor zorgen dat alle betrokkenen gezondheidsrisico’s onderkennen en dat ons handelen erop gericht is om ziekte te voorkomen. Wij maken bij de totstandkoming van een goed beleid gebruik van de methode gezondheidsmanagement van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV). Bij deze methode staat het gedrag van medewerkers, kinderen en ouders centraal.
VoedingsbeleidBij Kinderopvang Papendrecht vinden we het belangrijk dat kinderen gezond eten en dat zij gevarieerde voeding aangeboden krijgen. Kinderen moeten dagelijks de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid binnenkrijgen in het belang van het gezond opgroeien van het kind. Omdat kinderen vaak hele dagen bij ons worden opgevangen is het belangrijk dat zij hier minstens net zo gezond eten als thuis. In dit voedingsbeleid staat beschreven hoe wij bij Kinderopvang Papendrecht omgaan met voeding. Wij hebben ons voedingsbeleid opgesteld in samenwerking met de oudercommissie.
VeiligheidsbeleidIn ons veiligheidsbeleid staat beschreven hoe wij de veiligheid van de kinderen, medewerkers en ouders/verzorgers waarborgen. Aan de hand van de veiligheidsmanagementmethode van Stichting Consument en Veiligheid zijn er verschillende huisregels opgesteld. Het doel van deze huisregels is het verkleinen van bestaande risico’s en waar mogelijk deze uit te sluiten. Het is vaak een kwestie van “bewustwording” van de gebruikers van het gebouw en met name de pedagogisch medewerkers; wat is mijn eigen rol met betrekking tot de veiligheid; hoe doe ik dingen, waar let ik op, wat kan anders. Er zijn echter ook regels die vanzelfsprekend zijn voor de groepsleiding maar waar ouders op alert gemaakt moeten worden. De huisregels worden regelmatig geëvalueerd en indien nodig aangepast aan de situatie. Thema veiligheid is én blijft een vast agendapunt in de teamvergaderingen.
MeldcodeIn 2013 is het Besluit vaststelling minimumeisen verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in werking getreden. Dit besluit verplicht organisaties om een meldcode vast te stellen en kennis en gebruik ervan te bevorderen. In het kader van kwaliteitszorg wordt de plicht opgelegd om een meldcode te hanteren voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Het kunnen signaleren van kindermishandeling is een belangrijke competentie waarover iedere beroepskracht die met kinderen werkt dient te beschikken. Daarnaast is een wettelijke meldplicht ingevoerd voor een vermoeden van een geweld- of zedendelict jegens een kind door een collega. Dit betekent dat een ouder van een kinderopvangorganisatie wettelijk verplicht is om contact op te nemen met een vertrouwensinspecteur als over aanwijzingen beschikt wordt dat een collega een geweld of zedendelict begaat of heeft begaan en een kind hiervan het slachtoffer is. De Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor de branche kinderopvang is gebaseerd op het basismodel meldcode: Stappenplan voor het handelen bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Betreffend basismodel is ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en bedoeld voor alle sectoren waar vanuit professioneel oogpunt met kinderen wordt gewerkt. Bij Kinderopvang Papendrecht zijn de pedagogisch medewerkers geschoold voor het werken met de meldcode en wij hebben tevens een aandachtsfunctionaris in dienst.
Wilt u onze beleidsstukken en/of protocollen in zijn geheel lezen dan verwijzen we u voor de meest recente versie naar www.kinderopvangpapendrecht.nl |
Neem contact met ons op | Bezoek- en postadresWalmolen 2 3352 AN Papendrecht
Telefoon078-6154954 (basisschool) 078-3032886 (peuterspeelzaal, bso en tso)
|